Tiellä kohti Tokiota: Kreikkalais-roomalaisen painin superlupaus Arvi Savolainen

Lahdessa vuonna 1998 syntynyt Arvi Savolainen on yksi kirkkaimmista tulevaisuuden toivoista suomalaisissa painipiireissä. Hän kuvailee painia lajina, jossa saa rehdisti kamppailla toista vastaan ja jossa vastustajan selälleen saaminen antaa samalla tunteen itsensä voittamisesta. Jo hyvin nuorena painiharrastuksen aloittanut Arvi oli ikäisekseen isokokoinen ja joutui haastamaan itseään jo varhaisessa vaiheessa, sillä hänet laitettiin usein painimaan itseään vanhempia poikia vastaan. Vahvojen vastustajien ja järjestelmällisen harjoittelun ansiosta kehitys oli kuitenkin nopeaa, ja 17-vuotiaana hän oli jo oman ikäluokkansa kärkikastia myös kansainvälisellä tasolla.

Paini on ollut edustettuna vuoden 1896 ensimmäisistä moderneista olympialaisista nykypäivään asti kaikissa kisoissa vuotta 1900 lukuun ottamatta. Arvin lajina on tarkalleen ottaen painin kreikkalais-roomalainen tyylisuunta, toinen kahdesta olympialaisten painityylistä. Ero toiseen tyylisuuntaan, vapaapainiin, on se, että kreikkalais-roomalaisessa painissa vastustajasta ei saa ottaa otetta vyötärön alapuolelta. Nimensä tyylisuunta on saanut siitä, että aiemmin ajateltiin antiikin Kreikassa ja Roomassa painitun vastaavalla tyylillä.

Road to Tokyo: Arvi Savolainen

Kreikkalais-roomalaista painia harrastavat huipputasolla vain miehet; naisten paini on vapaapainia tietyillä sääntömuutoksilla. Kisoja käydään useissa ikäluokissa, joista tärkeimpiä ovat 16–17-vuotiaat kadetit, enintään 20-vuotiaat juniorit, U23-sarja sekä aikuiset eli seniorit. Painoluokat näillä ikäryhmillä vaihtelevat välillä 42–130 kg.

Arvi on kilpaillut viime vuodet 97-kiloisten luokassa, jossa hän on saavuttanut nuorten sarjoissa käytännössä kaiken: vuonna 2018 hän voitti juniorisarjan maailmanmestaruuden, vuonna 2019 U23-sarjan Euroopan- ja maailmanmestaruudet. Aikuisten 97 kg:n luokassa hänellä on tilillään Pohjoismaiden mestaruus vuosilta 2018 ja 2019 sekä Suomen mestaruus vuodelta 2019.

Kotimainen kilpailu lajissa on kovaa: Arvin treenikumppaninakin toiminut Elias Kuosmanen on tarjonnut vahvan vastuksen 97 kg:n luokassa, ja hänet valittiin edustamaan Suomea olympiakarsintaturnauksessa. Urheilijoita voi lähettää kisoihin vain yhden jokaista painoluokkaa kohti, minkä vuoksi Arvi vaihtoi alkuvuodesta järjestetyissä painin SM-kisoissa 130 kg:n luokkaan tähtäimenään olympiakarsintapaikka raskaammassa painoluokassa.

Vastustajien korkeampi paino ja voimataso eivät selvästikään olleet esteitä menestykselle, sillä Arvi lähti kisoista jälleen suomenmestarina. Helmikuun EM-kisoissa Roomassa hän eteni raskaassa sarjassa pronssiotteluun asti, vaikka mitali jäikin saamatta. Painissa ratkaisevaa ei olekaan pelkästään paino ja raaka voima, vaan laji vaatii erityisesti kestävyyttä, koordinaatiota, räjähtävyyttä ja tilannetajua.

Olympialaiset ovat siintäneet Arvin mielessä jo pitkään. Vuoden 2018 junioreiden MM-tittelin jälkeen Arvi tunsi olonsa lähes epätodelliseksi – hänkö on todella maailman paras? Samalla kuitenkin tuntui ajatus olympialaisista olevan askeleen lähempänä. Arvin mukaan olympialaisissa hienointa on se, että kisat yhdistävät koko maailmaa urheilun kautta, riippumatta kaikesta muusta konfliktista ja myllerryksestä maailmalla. Tie Tokioon ei ole selvä eikä tasainen, mutta olympiasoihdun kirkas liekki tulee epäilemättä ohjaamaan Arvin etenemistä myös jatkossa.

Road to Tokyo: Arvi Savolainen

#Icepeak #RoadToTokyo2020 #TestedByTopAthletes