Tiellä kohti Tokiota: Rintauinnin ennätystentekijä Jenna Laukkanen

Sotkamosta kotoisin olevan Jennan menestys alkoi jo nuorella iällä: Vuoden 2009 Suomen-mestaruuskilpailuissa hän ui 100 metrin rintauinnissa nuorten hopeaa ja aikuisten pronssia ollessaan vain 14-vuotias. Kansainvälinen mitalitili aukesi samana vuonna Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla, kun hän sijoittui toiseksi 100 ja 200 metrin matkoilla.

Uinnissa käydään EM- ja MM-tasolla kilpailuja kahdessa eri luokassa: pitkällä 50 metrin radalla ja lyhyellä 25 metrin radalla. Jenna on menestynyt erityisesti lyhyen radan kisoissa. Vuonna 2015 Jenna teki tähänastisen uransa huipputuloksen uimalla lyhyen radan EM-kultaa 50 ja 100 metrin matkoilla. Myös seuraavina kahtena vuonna hän ylsi EM-mitaleille.

Road to Tokyo: Jenna Laukkanen

Kausi 2018-2019 oli kuitenkin raskas, eikä uinti tuntunut sujuvan kovasta treenistä huolimatta. Jenna muistutti mieleensä, että hyvin treenaaminen ei ole yhtä kuin paljon treenaaminen, vaan järjen ja maltin tulee pysyä matkassa. Treeneistä irrottautuminen on myös tärkeää – erityisesti lähipiirin tuella on keskeinen rooli.

Kun nämä opit tuotiin käytäntöön, oli treeneihin taas mukavampi mennä, mikä näkyi myös kisakunnossa: vuoden 2019 lyhyen radan EM-kisoissa noustiin jälleen palkinnoille. Kuten Jenna on todennut, ei menestyksestä usein opi mitään, vaan juuri epäonnistumiset kasvattavat eniten.

Irtiottona pääosin yksilösuorituksista koostuvasta kilpauimarin arjesta Jenna osallistui vuonna 2019 ainoana suomalaisena uuteen kansainväliseen ISL-uintiliigaan (International Swimming League). Liigassa ei uida vain yksilöinä, vaan osakilpailutuloksilla kartutetaan oman joukkueen pistepottia. Uudenlaisen formaatin avulla Jenna haluaa välttää kaavoihin kangistumista ja saada uutta näkökulmaa lajiin.

ISL-liigassa Jenna ui Team Iron -joukkueessa, jonka kapteenina toimii unkarilainen kolminkertainen olympiavoittaja Katinka Hosszú. Yhteistyö maailmanluokan uimareiden ja olympiamitalistien kanssa on omiaan antamaan inspiraatiota ja motivaatiota tuleviin koitoksiin.

Seuraava suuri koitos onkin jo selvänä mielessä: Tokion kesäolympialaiset 2020. Päästäkseen kilpailemaan Tokioon on uimareiden rikottava heinäkuun alkuun mennessä tietty karsintaraja. Jennan tavoitteena on tienata olympiapaikka toukokuussa Budapestissa järjestettävissä pitkän radan EM-kisoissa.

Vaikka kilpailu on kansainvälisellä tasolla kovaa ja olympiauinnit käydään pelkästään pitkässä altaassa, on Jenna selvittänyt tiensä edustamaan jo kaksissa edellisissä kesäolympialaissa. Riossa vuonna 2016 hän ui huikean Suomen ennätysajan 100 ja 200 metrin rintauinnissa. Aika näyttää, millaisia onnistumisia tulevaisuus tuo!

Road to Tokyo: Jenna Laukkanen

#Icepeak #RoadToTokyo2020 #TestedByTopAthletes