Lataa

Tuotetiedot

Vedenpitävä vai vettä hylkivä?

Tiesitkö, että takki voi olla vedenpitävä tai vettä hylkivä? Itselleen sopivia ulkoiluvaatteita etsiessä on tärkeää kiinnittää huomiota tuotteiden teknisiin ominaisuuksiin, jotka määrittelevät esimerkiksi sen, kuinka hyvin vaate hengittää tai kestää vettä ja venytystä. Juoksulenkki saattaa loppua lyhyeen, jos on lähtiessään vetänyt päälleen vedenpitävän takin, jonka hengittävyysarvot ovat matalat. Meille on tärkeää, että tuotteemme sopivat monenlaiseen ulkoiluun ja olemmekin panostaneet valikoimamme laajuuteen: mallistostamme löydät varmasti ominaisuuksiltaan juuri omiin vaatimuksiisi sopivat tuotteet. Urheiluun sopivat hyvin nopeasti kuivuvat, kosteutta siirtävät ja hengittävät tuotteet, kun taas sadesäällä koiraa ulkoiluttaessa tärkeintä on vedenpitävyys ja lämpimyys.

Koostimme alle tietoa vaatteiden ominaisuuksista, jotta valintasi helpottuu. Tästä pääset kätevästi katsomaan takkivalikoimaamme, josta löydät tarpeesi mukaan niin vedenpitäviä, vettä hylkiviä, hengittäviä, lämpimiä kuin joustaviakin takkeja – ja näiden kaikkien yhdistelmiä!

Kankaan vedenpitävyys ja vedenhylkivyys

Kankaan vedenpitävyyttä tutkitaan yleensä vesipilaritestillä. Kangas pingotetaan, sen päälle kaadetaan pilari vettä ja tarkkaillaan 24 tuntia.

• Kankaan teknisistä arvoista ylempi luku (15 000 mm / 2 000 g/m2/24 h) kertoo, kuinka korkean pilarin vettä kangas kestää neliömetrillä 24 tunnin aikana.

• Vedenpitävyys perustuu pintamateriaalin alle laminoituun vedenpitävään kalvoon.

• Käytössä vedenpitävyys riippuu sateen voimakkuudesta ja esimerkiksi siitä, kuinka paljon kangas on venytyksessä.

• Yleisesti ottaen 10 000 mm on erinomainen ja 5 000 mm hyvä vedenpitävyys. Huomaathan, että jokainen pesukerta heikentää kankaan vedenkesto-ominaisuuksia.

Vedenhylkivyys: Materiaali hylkii vettä erityisen pintakäsittelyn ansiosta, mutta ei täysin estä vettä läpäisemästä kangasta. Viimeistely kuluu käytön ja pesujen myötä, mutta vastaavan käsittelyn voi uusia halutessaan pesuloissa. Myös vedenpitävien tuotteiden kankaan pinta on käsitelty vettä hylkiväksi. Ilman viimeistystä vesipisarat pääsisivät imeytymään pintakerrokseen ja tuotteesta tulisi raskas ja kankaan hengittävyys kärsisi.

Vedenhylkivyyskäsittely

Koko tuotteen vedenpitävyys

Kun puhutaan koko tuotteen vedenpitävyydestä, tulee huomioon ottaa muutakin kuin pelkän kankaan vesipilariarvo. Vasta kun kaikki vaatteen saumat on teipattu, voidaan puhua vedenpitävästä tuotteesta, sillä teipatut saumat eivät päästä vettä tai tuulta läpi. Osassa tuotteista vain säänkestävyyden kannalta tärkeimmät saumat on teipattu, jolloin tuote ei ole täysin vedenpitävä.

On tärkeää muistaa, että jos tuotteessa ei ole teipattuja saumoja, se on aina vain vettä hylkivä, ei vedenpitävä, vaikka kangas pitäisikin vettä.

Saumojen teippausta merkitään tuotteissamme seuraavilla symboleilla:

Pääsaumat teipattu

Miten kankaan hengittävyys voidaan määritellä?

Kankaan hengittävyys mietityttää erityisesti niitä, jotka nauttivat nopeatahtisesta ulkoilusta. Vedenpitävät tuotteet mielletään yleisesti hiostaviksi, vaikka näin ei aina ole. Kangas voi pitää vettä, mutta olla samalla hengittävä.

Kankaan hengittävyydellä tarkoitetaan vesihöyryn siirtymistä tekstiilin läpi. Kun on kyse ulkoilu- tai urheiluvaatteesta, hengittävyys lisää käyttömukavuutta huomattavasti.

• Hengittävyyttä voidaan testata useilla menetelmillä, mutta vaiheet ovat yleensä seuraavat:

• Kangas asetetaan vesiastian päälle, reunat tiivistetään ja tarkkaillaan 24 tuntia.

• Astia punnitaan, jolloin saadaan selville haihtuneen veden määrä.

• Kankaan teknisistä arvoista alempi luku (15 000 mm / 5 000 g/m2/24 h) on kankaan hengittävyyttä kuvaava luku. Se ilmaisee, kuinka monta grammaa kosteutta neliömetrin kokoinen kangas päästää läpi vuorokaudessa.

• Hyvän hengittävyyden raja on 5 000 g. Mitä korkeampi arvo, sitä paremmin kangas hengittää.

Kankaan hengittävyyden lisäksi koko tuotteen hengittävyyteen vaikuttavat siinä käytetyt erilaiset tuuletusaukot ja materiaalit. Juoksutakin selkään tai kainaloiden alle on usein lisätty tuuletusaukot, jolloin ilma pääsee kiertämään tehokkaammin. Hengittävyyttä voidaan lisätä myös käyttämällä esimerkiksi mesh-kangasta juoksupaidan sivuilla.

THE ACTIVE WEAR SYSTEM (A.W.S.)

A.W.S. Active Wear System kerää yhteen teknologiat ja toiminnallisuudet, joita käytetään optimaalisen käyttökokemuksen takaamiseksi erilaisissa aktiviteeteissa.

Tuotteemme on jaettu erilaisiin A.W.S-päätasoihin, jotta sinun olisi helpompi valita juuri itsellesi sopivin vaate. A.W.S.-tasot ohjaavat sinua löytämään parhaat tuotteet erilaisten tarpeidesi, mieltymystesi ja tuotteen käyttötarkoitusten mukaan.

A.W.S.-päätasoja ei ole sidottu säänkestävyyteen (poikkeuksena A.W.S. RAIN), vaan ne kertovat tuotteen käyttötarkoituksesta ja tärkeimmistä ominaisuuksista. Päätasot määritellään kunkin tuotekategorian sisällä erikseen, esim. takit, housut, shortsit, t-paidat.

Lue lisää A.W.S-päätasoista ja A.W.S.-teknologioista sekä -toiminnallisuuksista.